Zowel gehoorschade als gehoorverlies kunnen op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende oorzaken zijn plotselinge harde geluiden, een langdurige blootstelling aan luide muziek, lawaai op de werkvloer en ouderdom.
Harde geluiden
De twee belangrijkste factoren die bepalen of een geluid schadelijk is, zijn de sterkte en de tijdsduur van het geluid:
Sterkte van het geluid
De sterkte van een geluid wordt gemeten in decibels. Geluiden kunnen zo luid zijn dat er meteen gehoorschade ontstaat, bijvoorbeeld wanneer je na een avondje uit een pieptoon (oorsuizen) in je oren hebt. Meestal gaan deze oorsuizen weg, maar ze kunnen ook blijvend zijn. Draag daarom altijd oordoppen wanneer je naar een concert, feest of festival gaat.
Daarnaast kunnen ook luide industriegeluiden gehoorschade en gehoorverlies veroorzaken. Hier kunnen gehoorschade en gehoorverlies op verschillende manieren vermeden worden, namelijk door oorkappen en schuimproppen te dragen.
Tijdsduur van het geluid
Als het gehoor permanent overbelast wordt met geluid, kan er ook gehoorschade ontstaan. We kunnen op een dag gemiddeld 8 uur lang geluiden van ongeveer 80 decibel verdragen. Bij meer dan 80 decibel wordt het risico op gehoorschade aanzienlijk groter.
Ouderdom
Ook de leeftijd speelt een grote rol bij het ontstaan van gehoorschade: vanaf je 45ste gaat het gehoor namelijk achteruit. De zintuigelijke cellen in de oren gaan er geleidelijk aan op achteruit: ze sterven af, eerst bij hoge tonen en later ook in andere gebieden. Dat hele proces verloopt sluimerend. Net daarom valt het meestal pas heel laat op.
De oplossing voor gehoorverlies? Een hoorapparaat op maat!
Maak een afspraak voor een gratis hoortestWij werken samen met Goed Hoorcentrum en Aurillis, waardoor onze klanten ook hier kunnen rekenen op de kennis en ervaring van deze partners.